Healing Art

Healing Art

ZO WERKT HEALING ART

Healing Art bevordert, wetenschappelijk bewezen, het lichamelijke en mentale welzijn van mensen. Het fysiek aanwezig zijn in de natuur is niet noodzakelijk om de vele voordelen van de natuur te kunnen ervaren.

Wat is Healing Art?

Healing Art is een afgeleide term van Healing Environment. Een Healing Environment is een omgeving ingericht op het verminderen van stress en het bevorderen van het welzijn van de gebruikers van die ruimte, zoals patiënten, cliënten, werknemers en/of bezoekers. Healing Art vormt een onderdeel van zo’n omgeving. Een afbeelding van een natuurlandschap kan namelijk dezelfde positieve effecten hebben op het herstel van de gezondheid van mensen, als een uitzicht op levend groen of wanneer u zich bevindt in levend groen. Met het naar binnen halen van de natuur op beeld kunt u dus positieve psychische en lichamelijke resultaten boeken. Niet zomaar iedere landschapsfoto wekt deze positieve effecten op. De beelden moeten namelijk voldoen aan beproefde wetenschappelijke voorwaarden. Deze voorwaarden vormen het uitgangspunt, zowel tijdens het vastleggen van de landschappen als in het uitwerkingsproces erna.

Werking wetenschappelijk aangetoond

Een van de bekendste wetenschappelijke onderbouwingen stamt uit 1984, door Roger S. Ulrich Ph.D., EDAC. Dit onderzoek leverde het eerste harde wetenschappelijke bewijs dat het toepassen van een Healing Environment positieve effecten heeft op de gezondheid. Ulrich is onder andere professor in Architectuur bij het Center for Healthcare Building Research aan de Chalmers Technische Universiteit in Zweden. Hij vergeleek de gegevens van galblaaspatiënten die in kamers lagen met uitzicht op bomen, met de gegevens van patiënten in kamers met uitzicht op een stenen muur.

Wat bleek? De patiënten met uitzicht op groen hadden minder krachtige pijnstillers nodig. Bovendien was het postoperatieve verblijf van die patiënten korter en deden zich minder complicaties voor, zoals hardnekkige hoofdpijn of misselijkheid. Hierna volgden vele wetenschappelijke onderzoeken, wereldwijd. Zowel uitgevoerd door Ulrich als door anderen. Ook daaruit bleek keer op keer dat de effecten van natuur via beeld positief zijn.

Voordelen van Healing Art:

  • Healing Art vermindert stress.
  • Healing Art zorgt voor een hogere pijntolerantie.
  • Healing Art zorgt voor herstel van mentale moeheid (met herstel van focus & concentratie, wat zorgt voor een verhoging van productiviteit).
  • Healing Art reduceert angst en agressie.
  • Healing Art verbetert de stemming.
  • Healing Art nodigt uit tot het aangaan van sociale contacten, wat bijdraagt aan het tegengaan van eenzaamheid.
  • Healing Art zorgt voor een hogere belevings- en gebruikswaarde van het gebouw en haar omgeving.
  • Healing Art versterkt de identiteit en uitstraling van het gebouw en haar omgeving.
  • Healing Art is een hygiënisch alternatief voor echt of namaakgroen op infectiegevoelige plekken, heeft geen verzorging nodig en kent een lange levensduur.

Bronnen: A.E. van den Berg & M. van Winsum-Westra, Ontwerpen met groen voor gezondheid – Ulrich R.S., View through a window may influence recovery from surgery – Kaplan S. & Kapslan R., The experience of nature: A psychological perspective – Ulrich, R.S. Biophilia, biophobia, and natural landscapes

 

Healing Art bij Huisartsenpraktijk Glennhof

“Ik geniet telkens weer van Sarah’s werk als ik een patiënt ophaal uit de wachtkamer. We zochten mooie foto’s die patiënten op hun gemak stellen. De beelden zijn echt prachtig! De patiënten zijn er ook positief over. De samenwerking met Sarah verliep vlot, duidelijk en ze werkte erg nauwkeurig.” Dr. van Zijl, Huisartsenzorg IJsselstein, praktijk Glennhof

Ook de effecten van Healing Art (laten) ervaren?

Ik kijk graag samen met u naar wat ik voor u kan betekenen.

of voor een offerte op maat.

Waar en voor wie is Healing Art geschikt?

Healing Art is toepasbaar binnen iedere locatie waarin waarde wordt gehecht aan het welzijn en daarmee de beleving van de gebruiker. Denk aan ziekenhuizen, kantoren, tandartspraktijken of restaurants; de mogelijkheden zijn eindeloos. In medische omgevingen bestaat vaak de behoefte om stress te verlagen alvorens of tijdens het uitvoeren van een medische behandeling en/of om herstel te stimuleren. Binnen drukke kantooromgevingen helpt Healing Art bij het ontspannen en geconcentreerd werken. Met als gevolg: een verhoging van productiviteit en verlaging van ziekteverzuim. Maar Healing Art kan ook binnen reeds ontspannen omgevingen, zoals hotels, bijdragen aan het bevorderen van deze ontspannen beleving. Ontdek meer over de mogelijkheden van Healing Art.

Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.